26
август
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Международна ВЕЛУКС награда 2014 за студенти по архитектура стартира

От 2-ри септември започва записването за следващото издание на престижната награда International VELUX Award (IVA) 2014. 

От 2 септември 2013 г. Международната награда VELUX започва регистрация за изданието през 2014 г. Престижният конкурс се провежда за шести път, поставяйки пред студентите по архитектура предизвикателството да изследват темата за дневната светлина в архитектурата. През 2012 г. наградата и възможността за работа с дневната светлина привлякоха 3 262 екипа от 79 държави, които се записаха за конкурса.

„Искаме да стимулираме любознателността на студентите, като ги насърчим да изследват и провокират границите на дневната светлина в архитектурата в най-широк смисъл. Искаме студентите да мислят извън стандартите и да експериментират с концептуални идеи, за да изследват дневната светлина като вечен източник на светлина”, споделя Per Arnold Andersen /Пер Арнолд Андерсен/, архитект и ръководител на Експертния център за дневна светлина, енергия и вътрешен климат към Групата VELUX.

От 983 участия през 2012 г. 14 проекта бяха наградени на събитието по връчване на наградите в музея „Сералвес”, който е проектиран от известния португалски архитект Алваро Сиза. Архитект Сиза беше един от първите, които поздравиха победителите, когато откри церемонията по връчването на наградата и разказа историята на прочутия музей, известен с архитектурата си. Спечелилите 14 екипа и техните преподаватели си поделиха наградния фонд от 30 000 евро.

Победители през 2012 г.

Get Microsoft SilverlightЗапознайте се с победителите от IVA 2012

​​

Bo Li /Бо Ли/ и Ge Men /Джи Мен/, двама китайски студенти по архитектура в Швейцарския федерален институт по технологии в Цюрих /ETHZ/ спечелиха първа награда за своя поетичен проект „Resonance, memory” /„Резонанс, спомен”/. Екип от петима студенти от университета Индже в Корея спечели втора награда за силното си въображение и своя иновативен проект, наречен „TheMongolian dandelion seed, impregnated with light” /„Семе от монголско глухарче, напоено със светлина”/. Екип от студенти от Техническия университет в Краков, Полша, зае трето място с концептуалния си проект „Light as a tool to breakstructure” /”Светлината като средство за преодоляване на структурата”/. Екипът сподели третата си награда с екип от университета Тонгджи в Китай, който участва с проекта „Privatization of sunshine” /„Приватизация на слънчевата светлина”/. Освен награди за четирите печеливши проекта, журито присъди идесет почетни награди: Китай (4 проекта), Белгия (2 проекта), Португалия (1 проект), Испания (1 проект), Румъния (1 проект) и Дания (1 проект).

Спечелилите първа награда в предишните издания на конкурса през 2004 г., 2006 г., 2008 г. и 2010 г. са от Норвегия, Дания, САЩ и Южна Корея.

Регистрация за IVA 2014

IVA2014_webbanner_468x60.gifКратко изложение за наградата и подробна информация за регистрацията и участието ще бъдат публикувани на 2 септември 2013 г. За да участват в конкурса за наградата, студентите трябва да се регистрират. Регистрацията се извършва онлайн на адрес iva.velux.com от 2 септември 2013 г.

IVA_Tidslinie_2014_w580.jpg

Съвсем скоро във всички университети в България, в които се преподава архитектура, ще има преподаватели, запознати с конкурса и процедурата за кандидатстване. Надяваме се, че този път ще има участници, които достойно да представят нашата страна!

За повече информация относно участие в конкурса, можете да се свържете и с нас на bulgaria@velux.com.

Повече информация за Международната награда VELUX може да намерите на адрес iva.velux.com.

 

​​​​​​​