20
август
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Влиянието на дневната светлина върху хората

Проучване хвърля нов поглед върху влиянието на дневната светлина върху хората 

Ново изследване показва, че нещо толкова просто като поставянето на допълнителни прозорци и навлизането на повече дневна светлина в домовете може да има положителен ефект върху биологичния ни часовник и общото ни здравословно състояние. Нещо повече, ефектът е значителен при всякакъв европейски климат – от студения север до слънчевия юг и дори до най-източните райони.

Credits Torben Eskerod

Известно е, че дневната светлина влияе на пространственото ни ориентиране, на настроението ни и на усещането за комфорт. Големите количества дневна светлина се оказват още по-полезни за нас и заради редица косвени (невизуални) ползи, освен в стремежа ни да направим домовете си по-атрактивни. Това стана известно от ново проучване на изследователите от Университета в Луфброу (Loughborough University), Федералния Технологичен Институт в Лозана (École Polytechnique Fédérale de Lausanne - EPFL) и ГрупатаVELUX (VELUX Group).

Поставени бяха 8 нови покривни прозорци на къща, в която живее четиричленно семейство. Не е изненада, че резултатът доказва навлизане на повече дневна светлина и намаляване на нуждата от изкуствено осветление. Изследването дава и оценка на положителния ефект на естествената светлина върху човешкото тяло.

Смята се, че средностатистическият европеец не се излага достатъчно на дневна светлина. А това води до влошаване на съня и намаляване на енергичността.

 

Credits Torben Eskerod 

Изследваната къща е разположена в Дания, но чрез симулация е направена оценка на резултатите и за още седем европейски страни -Германия, Швеция, Полша, Италия, Обединеното кралство, Русия и Испания.

"Добавянето на покривни прозорци във всички случаи внесе значително повече дневна светлина, което оказва своето положително влияние върху обитателите на сградата", казва професор Джон Мардалиевич от Университета в Луфброу.

Вижте и кратко видео​, свързано с изследването.

​​​​​​​​​​​​​​