19
ноември
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Естествената светлина и свежия въздух могат да спасят центровете на културата

Докато в цяла Европа изтъркани културни центрове се борят да привлекат потребители, един местен център на културата в квартал на Копенхаген – Nørrebro, е утроил своята потребителска активност. 

​Успехът се крие в направените подобрения на сградата с изобилие от естествената светлина и свеж въздух. Днес центърът се e превърнал в източник на вдъхновение за посетители от всички краища на света.

Културен център OSRAM първоначално е бил построен като офис с прилежащи складови площи.

През 1980 г. сградата е изоставена и започва да бъде използвана за различни културни дейности - танци, лекции и концерти.

kulturen_centur_predi.jpg

 

Като част от проекта на Haraldsgade Områdeløft, през 2009 г. община Копенхаген одобрява бюджет за обновяването на културния център. Резултатът е 300% ръст на потребителската активност.

Osram_kultura_centur_VELUX.jpg

Смята се, че има най-малко 2000 подобни центрове на култура в Европа са изправени пред същите предизвикателства, като културният център OSRAM.

От 300 до 1000 ползвателиПовечето от местните центрове за култура в Европа са принудени да се справят с минимални бюджети и износено оборудване. Така се заражда идеята за обновяване и модернизиране. Проект за възстановяване в Nørrebro, съсредоточен върху дневната светлина и естествена вентилация, вдъхна нов живот в дома на културата OSRAM и значително подобрява сметките за консумирана енергия. 

"Ние сме свикнали да имаме сериозни проблеми с вътрешния климат на тази стара индустриална сграда. Това драстично намали броя на потребителите. През 2009 г. ние изпълнихме цялостен ремонт ", казва Brigitte Kortegaard, мениджър проект Haraldsgade Områdeløft , Община Копенхаген – организация, подпомагаща центъра на културата OSRAM.По-късно същата година, възстановяването и подновяването на културния център OSRAM е факт. Големи покривни прозорци ВЕЛУКС с автоматична системи за вентилация осигуряват огромни количества дневна светлина и свеж въздух. Ефектът върху климата в помещенията е поразителен.

"Местните жители не закъсняха да забележат подобренията. В действителност, ние видяхме един незабавно възобновен интерес към мястото. Преди, сградата беше почти празна до вечерта в делнични дни, но сега центъра гъмжи от дейност от рано сутринта до късно през нощта ", обяснява Brigitte Kortegaard.

Днес, Културен център OSRAM, има повече от 1000 ползватели на седмица, което е 300% ръст. Обновяването подобрява също и енергийната ефективност, в резултат на което потреблението сметките за енергия намалява драстично.И други могат да се насладят на същия успех.

Velux_prozorci_tanci.jpg

 

Ръководител на проектa е Henrik Norlander Smith, член на ВЕЛУКС Груп - една от компаниите, взела участие в обновяването на културен дом OSRAM. Той не е никак изненадан от засиления интерес.

"Навсякъде по света хората са привлечени от сгради, които изобилстват от естествена светлина и добър вътрешен климат. Ние считахме подобряването на тези два фактора като съществена стъпка, когато започнахме планирането на обновяването. Те опредено се оказват две от най-важните причини за огромния успех на центъра", обяснява Henrik.Културният център OSRAM е посещаван от архитекти и културни институции от цял свят, които искат да го видят и да намерят вдъхновение за собствените си проекти. Архитектите от ВЕЛУКС Груп изтъкват колко важно е да се прилага холистичен подход при проектирането на една сграда.

"Твърде често, виждаме фокусиране върху оптимизация на консумацията на енергия на сградата, когато се предприема ремонт. Също толкова важно е да не се забравя и осигуряването на приятен и здравословен климат в помещенията, с достатъчно и балансирана дневна светлина и вентилация. Ако тези фактори са включени в проекта, не виждам никаква причина подобни центрове на културата да не радват на същия успех като културния център OSRAM", заключава Henrik Norlander Smith.

Osram_kuluren_centur_svetlina.jpg svetlina_svejest_kultura.jpg