01
ноември
2017
|
23:00
Europe/Amsterdam

Конкурсът „Животворна светлина“ 2017 приключи с гала вечер

Официалното награждаване се проведе на 10 Ноември в х-л Балкан

Победители в "Животворна светлина" 2017

 

Четвъртото издание на архитектурния конкурс Животворна светлина 2017, на тема “Съчетаване на българската архитектура с модерните тенденции”,  приключи с гала вечер за официално връчване на наградите. Конкурсът е изцяло само за архитектурни проекти, в които има вложени покривни прозорци, без значение дали са завършени, или не - може да бъдат реализирани, в процес на реализация или на идейно ниво. Целта на конкурса е да провокира и развие възможностите за усвояване и подобряване на комфорта в подпокривните помещения, както и осветяване през покрива и различен дизайн на пространствата в стандартните помещения.

В конкурса тази година участваха 42 проекта, разделени в две категории – Фамилни къщи и Жилищни и обществени сгради. Проектите бяха изключително разнообразни и интересни и надминаха миналогодишните издания на конкурса, както и очакванията на организаторите ВЕЛУКС България.

В категория “Фамилни къщи” участваха над 20 проекта, като решенията са често класически за българската култура и традиции, но в редица от тези бъдещи и вече настоящи домове, изпъкват модернистични и новаторски идеи. В сложността на тази констелация, архитектите избраха повече светлина и свеж въздух през покрива, за да материализират визията си за по-добра среда на обитаване.

В категория „Жилищни и обществени сгради“ тази година са представени с нови за българската строителна действителност приложения на VELUX продукти – изцяло във фасада или в комбинация с вертикални прозорци. Смелостта, която е показана с тези решения е знак за доверието, което съществува в съвместната дейност.

При обществените, не-жилищни сгради, тази година разработките се отличават с мащаб и нестандартно формообразуване. Темите са впечатляващи: летище, регионален научен център, библиотека, религиозен храм, университет, младежки културен център, изложбена галерия и не на последно място – бирария със собствено производство.

Екипът от журито, който оценява проектите тази година се състои от: Асистент Доктор Архитект Ангел Мазников – преподавател в Архитектурен Факултет, Катедра Технология на архитектурата. Освен това той е и основател на дружество за проектиране и технически консултации Аринтех; Архитект Ангел Захариев, един от основателите на архитектурно бюро А и А Архитекти и ГРУПА ГРАД, група от млади български архитекти загрижени за развитието на българската архитектура и градска среда; Главен Асистент Доктор Архитект Гергана Стефанова, преподавател в Нов Български Университет; Архитект Николай Николов и Инженер Стефан Петров основатели на ЕДО Дизайн Студио, победители в миналогодишното издание на конкурса „Животворна светлина“; Архитект Хенрик Норландерн Смит, дипломиран архитект от ВЕЛУК Груп, възпитаник на Архитектурна Школа в Орхус, Дания.

Критерии, по които журито оцени проектите са:

· Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията

· Гледка към околността и свързване на заобикалящата среда със сградата

· Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата

· Дизайн и естетическо въздействие

Визуализация и презентация

За всеки критерий могат да се получат от 1 до 10 точки. Общият сбор ще сформира крайната оценка. Максималният брой точки е 50.

В категория Фамилни къщи два проекта събраха равен брой точки, затова има два печеливши проекта: Реставрация в Каварна, Арх. Борислав Игнатов  и Планинска къща, Арх. Добромир Тренчев.

 

В категория Жилищни и обществени сгради, първо място се отреди на Арх. Пламен Братков с проект Верде Бояна​.

Проектът, събрал най-много точки от журито, спечелил голямата награда в конкурса „Животворна светлина“ е в категория жилищни и обществени сгради - Регионален научен център на Националната Астрономическа Обсерватория Рожен, Арх. Божидар Хинков, Арх. Анета Славова, Арх. Мартин Кръстев.

Официалното връчване на наградите се проведе на 10 Ноември, в х-л Балкан, в присъствието на членовете на журито и архитекти от цялата страна. Гала вечерта се проведе съвместно с Камарата на Архитектите в България и Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, които отбелязаха своите юбилеи – 80 години от създаването на КАБ и 75 години УАСГ. Повече от 100 архитекта и преподавателя отпразнуваха съвместно награждаването в конкурса „:Животворна светлина“, а организаторите от ВЕЛУКС България, бяха подготвили и допълнителна изненада, която обявиха – от следващата година конкурсът ще се проведе в международен формат и ще излезе извън границите на страната ни.

 

За VELUX групата

В продължение на 75 години VELUX Груп създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Извличаме максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Нашата продуктова гама включва покривни прозорци, както и набор от декоративни и слънцезащитни продукти, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни системи за домашна автоматизация. Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Ние оперираме на глобално ниво – с производствени и търговски дружества в повече от 40 държави и около 9500 служители. VELUX Груп е собственост на VKR Холдинг, дружество с ограничена отговорност, изцяло притежавано от семейство, притежаващо дружества с нестопанска цел. През 2016 г. VKR холдингът има общо приходи в размер на 2,4 млрд. Евро, като 155 млн. Евро са дарени за различни благотворителни цели. За повече информация, посетете velux.bg