11
февруари
2019
|
15:23
Europe/Amsterdam

"Животворна светлина" 2018 приключи с официална церемония

Петото издание на конкурса беше закрито с официална церемония, която се проведе в хотел Арена ди Сердика, София

За втора поредна година конкурсът Животворна светлина приключи с официална церемония. Този път тя премина в празничната обстановка на хотел Арена ди Сердика. Сградата предостави вълнуваща среда за събитието. Гостите от България, Дания, Италия, Сърбия, Македония, Румъния и Босна и Херцеговина бяха впечатлени от вплетените в общия обем на хотела археологически разкопки - прекрасен фон на разговори за архитектура.

Всички проекти, участвали в надпреварата бяха представени на табла по няколкото нива в атриума на хотела.

Арх. Аднан Харамбашич от архитектурно студио SAAHA стартира самото връчване на награди с кратко представяне на конкурса и процеса на журиране. Той изтъкна обективните критерии, по които проектите биват оценявани:

- Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията

Гледка към околността и свързване на заобикалящата среда със сградата

- Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата

- Дизайн и естетическо въздействие

Визуализация и презентация

Церемонията беше блестящо водена от Владимир Владимиров, регионален мениджър и част от екипа на VELUX България повече от 10 години.

Марко Сладойе, изпълнителен директор във VELUX, регион Централна и Източна Европа, откри церемонията с кратка реч и поздравления за прекрасната инициатива.

Събитието имаше честта да приветства арх. Любомир Георгиев от ВИЗИЯ за София, който представи инициативата на вниманието на събралите се от Балканския полуостров архитекти.

Ас. д-р арх. Анета Славова е главният организатор на ИСУ - Интердисциплинарен Студентски Уоркшоп още от самото стартиране на инициативата през 2015-та година.

Арх. Аднан Харамбашич от архитектурно студио SAAHA стартира самото връчване на награди с кратко представяне на конкурса и процеса на журиране.

Първа награда в категория Еднофамилни къщи беше обявена и връчена от арх. Шербан Циганаш, член на журито от страната на Румъния. Печелившият проект е Уикенд хижа, Гроцка, Сърбия с автори арх. Урош Максимович и арх. Марина Васич.

Наградата в категория Жилищни и обществени сгради бе обявена от арх. Весна Милошевич, част от журито от страната на Сърбия. Победител е проект Административна постройка в производствена база, Силистра, България на арх. Християн Александров.

Голямата награда за 2018-та година беше обявена и връчена от арх. Аднан Харамбашич, който беше част от журито от страна на Босна и Херцеговина. Пътуване до Париж, участие в Healthy Buildings Day 2019Daylight Symposium 2019 и 2000,- евро получават архитектите от МОДЕЛ АРТ с проект Къща Рилак, Алибунар, Сърбия

VELUX традиционно връчва специални награди за проекти от особено значение за компанията в смисъла на създаването на една по-добра среда за обитаване. Тази година, всяка от участващите VELUX търговски представителства определи тези награди.

Управителят на VELUX Румъния, Ноеми Ритеа награди двама участници: Къща Боериу с автор арх. Стефан Влад и Детска градина в Апахида, с автори S.C. PROGIS CONSULTING S.R.L.

Управителят на VELUX Босна и Херцеговина, Санела Салибегович награди проекта Жилищна сграда, Тузла на ENTASIS архитекти.

Управителят на VELUX България, Николай Захариев награди проекта Вила Парк - Пловдив на RT CONSULT Architectural Company.

Последната специална награда, тази от VELUX Сърбия, бе обявена и връчена от арх. Мартин Пановски, член на журито от страна на Македония. Наградата получи проектът Музей към мемориален комплекс, Цер планина на арх. Йована Милич Слимович.

Благодарим на всички участници и гости на събитието! Всички членовете на журито, с изключение само на арх. Филип Алексич от Черна Гора, който беше възпрепятстван заради друг архитектурен форум, успяха да присъстват на награждаването. Арх. Росица Браткова и арх. Пламен Братков, които бяха в журито от страна на България, този път бяха пощадени от излизането на сцената. Бихме искали специално да благодарим на тях и на всички членове на журито, че въпреки напрегнатия си делник, пребориха EXCEL таблицата с 57-те проекта и стотиците изпратени файлове за конкурса. Вярваме, че точно вие направихте този конкурс толкова специален!

Екипът на ВЕЛУКС България

 

За VELUX групата

В продължение на 75 години VELUX Груп създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Извличаме максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Нашата продуктова гама включва покривни прозорци, както и набор от декоративни и слънцезащитни продукти, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни системи за домашна автоматизация. Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Ние оперираме на глобално ниво – с производствени и търговски дружества в повече от 40 държави и около 9500 служители. VELUX Груп е собственост на VKR Холдинг, дружество с ограничена отговорност, изцяло притежавано от семейство, притежаващо дружества с нестопанска цел. През 2016 г. VKR холдингът има общо приходи в размер на 2,4 млрд. Евро, като 155 млн. Евро са дарени за различни благотворителни цели. За повече информация, посетете velux.bg