София,
01
март
2018
|
12:01
Europe/Amsterdam

Архитектурен конкурс "Животворна светлина" 2018 - юбилейно!

Архитектурният конкурс "Животворна светлина" прераства в интернационален тази година.

Уважаеми г-жи и г-да архитекти, 

Имаме удоволствието да обявим, че петото издание на конкурса за архитектурни проекти, демонстриращи възможностите за използването на покривни прозорци в България - "Животворна светлина 2018 г." - ще бъде на интернационално ниво. Държавите, които участват са: България, Румъния, Сърбия, Македония, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина.

Естествената светлина е физиологически и психологически безценна за нас, а "осигуряването ѝ в домовете ни и в обществените сгради" - нашата мисия.

Покривните прозорци VELUX по уникален начин позволяват осигуряването на достатъчно светлина, както и свеж въздух, посредством естествена вентилация. VELUX е световен лидер в решенията за усвояване на покривните пространства. В строителния сектор се съчетават различни архитектурни идеи и дизайн, които неминуемо влизат във взаимодействие с богатата продуктова гама на фирма VELUX. Целта на конкурса е да провокира и развие възможностите за усвояване и подобряване на комфорта в подпокривните помещения, както и осветяване през покрива и различен дизайн на пространствата в стандартните помещения. Споделянето на най-добрите примери от Вашите уникални идеи и отлични решения с архитектите в България и по света, а и с клиентите, е общата ни цел. 

 

Конкурсът се провежда в две категории:

1. Еднофамилни къщи

2. Жилищни и обществени сгради

Победителите във всяка категория получават награда. Най-добрият проект, независимо от категорията получава Голямата награда. Всяка от трите награди се състои от парична награда, диплома и плакет. Всички проекти участващи в конкурса ще бъдат публикувани на страницата на конкурса: https://jivotvorna-svetlina.velux.bg

Конкурсът е само за реални проекти, не се допускат концептуални проекти. Задължително условие е в проекта да са използвани покривни прозорци и/или светлинни тунели за плосък и/или скатен покрив. Приемат се проекти от архитекти и дизайнери. Няма ограничение за броя на проектите от един и същ автор.

Минимумът от документи необходими за участие са: разпределение на етажа с покривни прозорци, фасади, разрез и кратко описание на проектната идея. Детайли, 3D визуализации, реални снимки от обекта и всяка допълнителна информация са плюс. Проекти с изпратени визуализации имат предимство при оценяването. Проектите могат да бъдат от 2017 и 2018 година, проектната фаза не е от значение, сградата може да е била и завършена през тези две години. 

Начало: 22 март 2018

Прием на документи за участие до: 10 декември 2018 / 23:59:59ч.

Журиране: януари 2019

Обявяване на победителите и церемония по награждаването: февруари 2019

 

Факторите определящи оценката на всеки един проект остават:

1. Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията

2. Гледка към околността и свързване на заобикалящата среда със сградата

3. Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата

4. Дизайн и естетическо въздействие

5. Визуализация и презентация 

За всеки критерий могат да се получат от 1 до 10 точки. Общият сбор ще сформира крайната оценка.Максималният брой точки е 50.

Оценка ще бъде поставена предвид всеки един критерий. Събралият най-много точки проект ще спечели Голямата Награда, а останалите печеливши са събралите най-много точки в посочените категории.

За VELUX групата

В продължение на 75 години VELUX Груп създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Извличаме максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Нашата продуктова гама включва покривни прозорци, както и набор от декоративни и слънцезащитни продукти, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни системи за домашна автоматизация. Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Ние оперираме на глобално ниво – с производствени и търговски дружества в повече от 40 държави и около 9500 служители. VELUX Груп е собственост на VKR Холдинг, дружество с ограничена отговорност, изцяло притежавано от семейство, притежаващо дружества с нестопанска цел. През 2016 г. VKR холдингът има общо приходи в размер на 2,4 млрд. Евро, като 155 млн. Евро са дарени за различни благотворителни цели. За повече информация, посетете velux.bg