11
декември
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Международна ВЕЛУКС награда 2012 за студенти по архитектура

С първа награда бе удостоен екип от двама китайски студенти по архитектура от ETHZ в Цюрих, Швейцария, взели участие с поетичен проект "Резонанс, памет". 

Екип от Швейцария зае първо място сред 983 участници

Вълнението достигна своя връх с представянето на четиримата победители и десетте почетни награди на събитието Международна ВЕЛУКС награда 2012 в Порто, Португалия.

115926-01-XXL.jpg

Според спечелилите студенти, концепцията на всеки един техен проект е водена от силното желание да придвижат архитектурата отвъд физическия свят, за да предизвикат емоции. Вдъхновени от многобройни пешеходни маршрути, които двамата студенти от Китай извършват по време на следването си в ETHZ, вписването се основава на идеята за хипотетично свлачище, заравящо село в Швейцарските Алпи. Проектът е изграден на база прозрачни термопластични колони, забити в земята, като метафорично представяне на бившето село. Слънчевата светлина се промъква през колоните в подземното пространство, където се осветява поетичнят спомен на бившите стаи в заровените къщи.

115912-01-L.jpg

В днешно време все повече и повече архитекти се опитват да мислят извън определена рамка, но наградната тема е точно правилният въпрос, който ни накара да се върнем към сърцевината на тази рамка. Нашето убеждение е, че колкото по-изкуствен става светът ни, толкова по-силно става желанието ни да бъдем отново по-близко до природата. Затова, според нас, темата "Светлината на утрешния ден" работи като напомняне за факта, че можем да работим както на изкуствена, така и на естествена светлина и че двете могат да работят заедно", казва Bo Li, който развива печеливш проект заедно с съотборника си Ge Men.

Проектът победител на Международната Велукс награда 2012 е впечатляващ, тъй като разглежда три различни гледни точки много красноречиво, много силно и по-всеобхватно, отколкото който и да е от останалите участващи проекти. В същото време, той ни свързва със спомените за неща, които някога са били там. Могъща идея за паметта и подсъзнанието са включени в проекта, споделя председателят на журито Brigitte Shim, с което мотивира решението за спечелилия проект.

116072-01-XXL.jpg

 

Ученици от Корея, Полша и Китай заемат 2-ро и 3-то мястоЕкип от петима студенти от Университет Inje в Корея спечели втора награда за силното им въображение и иновативния им проект, озаглавен “The Mongolian dandelion seed, impregnated with light”. Проектът представлява създаване на сянка през деня и светлина и топлина през нощта за монголските номади. Журито определи проекта като забележителен, красив и за пример.

Екип от студенти от Техническия университет в Краков, Полша зае трето място с концептуалния си проект "Светлината като средство за преодоляване на структурата". Екипът споделя третата си награда с екип от Университет Tongji в Китай, проучващ взаимодействието между хората и светлината в сградита в проекта “Stroking the sunshine”.

В допълнение към четирите печеливши проекти, журито присъди десет почетни награди: Китай (4 проекта), Белгия (2 проекта), Португалия (1 проект), Испания (1 проект), Румъния (1 проект) и Дания (1 проект) .

Всички наградени и почетно споменати са избрани с единодушие от журито.

115640-01-L.jpg

 

Огромен форум за разглеждане на важни въпроси за светлинатаЖурито намери темите, представени в 983 записи от 59 страни, за доста впечатляващи. Всички те повдигат въпросите за ролята на светлината в архитектурата по много различни начини.

Като жури, ние имахме възможността да участваме в голям международен форум с въпроси и засягане на някои от основните въпроси за светлината за всички нас като архитекти, но също така и като човешки същества, тъй като светлината е от основно значение за всички и е неподвластна на времето в много отношения. Мисля, че откриването, преоткриването и преосмислянето на светлината, демонстрирано от стотиците проекти, е едно от наистина вълнуващите елементи на този конкурс, казва председателят на журито Brigitte Shim.

Организаторите от VELUX Group са доволни да отчетат, че общото качество на проектите за наградата се е увеличило.

Студентите имат способността да мислят извън установените рамки. Те имат възможност да бъдат експериментатори и да работят свободно с темата за „Светлината на утрешния ден“. Ние определени виждаме много експерименти и изследвания, когато преглеждаме проектите. Всичко това, в края на краищата, е чудесен източник на вдъхновение за бъдещето, казва Per Arnold Andersen, архитект и ръководител на отдел „Дневна светлина, енергия и вътрешен климат“ в VELUX Group и представляващ компанията в журито.

115924-01-XXL.jpg

 

Международната ВЕЛУКС награда за студенти по архитектура се провежда на всеки две години, следващият път ще е през 2014 година. Всички печеливши проекти са представени в наградния годишник. Всички 983 проекта са показани на уебсайта.

Подробна информация за победителите, снимки и графики са на разположение за сваляне на раздела „Преса“ на iva.velux.com​.​