28
юни
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Нов алианс за сградите на бъдещето

На 25 юни 2010г. в Копенхаген се проведе среща между представителите на строителния бизнес и строителните научни институти в цял свят. 

Основните цели на срещата бяха да се обсъдят разработките за сградите на бъдещето и да се сформира нов международен алианс. Целта на алианса е да улесни споделянето на опит в строителния бранш и да подготви пътя за въвеждането на нов международен строителен стандарт “Активната къща” - за сгради, които ще дават повече от това, което отнемат.

Повече от 50 представители на строителните бизнеси и институти участваха в срещата, която се проведе в хотел Хилтън в Копенхаген.

Една от причините за включване в новия международен алианс е фактът, че след 2020 година всички къщи трябва да бъдат построени като енергийно-неутрални и без да оказват влияние върху емисиите на СО2. Има голям потенциал за създаването на нови, по-добри и по-здравословни сгради, тъй като хората прекарват 90% от живота си в затворени пространства, а 2/3 от сградите са с лош вътрешен микроклимат, съдействащ за алергии, депресии и намалена работоспособност.

Според Майкъл Расмусен, CMO на VELUX Group, “ВЕЛУКС изцяло застава зад визията на Активната къща. Като част от строителния бранш, ние се чувстваме отговорни за създаването на сгради, които не само намаляват общата консумация на енергия, но и създават здравословен вътрешен микроклимат и допринасят за опазването на нашата природа."

В създаването на алианса се включиха представители от Дания, Великобритания, Франция, Германия, Швейцария, Холандия, Унгария, Русия и Полша.

Фирмите и институтите, които са представени в новия алианс са:3h Office for Architecture, Behnisch Architekten, Bindslev, Copenhagen Cleantech Cluster, Dakfacilities, Danfoss Heating Solutions, Danish Technical University, Danish University and Property Agency, DGMR, Dickson Constant, DONG Energy, EuroWindoor, Glass and Glazing Federation, GRIESSER, Grundfos, Hunter Douglas, Fraunhofer Institute for Solar Energy, JELD-WEN, Knauf Insulation, Anne Grethe Holmsgaard, MT Højgaard, NIEMAN, NAPE, OEM Heat Control Systems, Siemens Building Technologies, Philips Lighting, PU Europe, Rambøll Danmark, Research center for Zero emission building, Rockwool International, Rubow Arkitekter, SBR, Slovak University of Technology in Bratislava, SolarCAP, Somfy Nordic Danmark, Stichting Living Daylights, Technische Universität Darmstadt, TNO, VELUX, Verweij, VKR Holding, AAEC - Association of Energy Audit for Buildings .

Повече информация може да намерите на www.activehouse.info.