14
октомври
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Резултати от първата година на проекта Home for Life

Готови са първите резултати от експеримента за семейната къща на бъдещето Home for Life на групата VELUX. 

Експериментът предостави безценен опит за обучението на строителния сектор за това как да адресира предизвикателството за построяване на устойчиви къщи на бъдещето. Петчленното семейство Симонсен са опаковали в кашони всичките си вещи и се сбогуват със семейната къща на бъдещето. В рамките на 12 месеца те бяха опитните зайчета в експеримента Home for Life, за да тестват Активната Къща. Къщата спестява енергия и електричество, има комфортен вътрешен микроклимат и е едно привлекателно място за живот, което се вписва в природата наоколо. Партньорите за проекта са VELUX Group и VELFAC. Къщата е построена, за да приложи на практика нови знания и ноу-хау за висококачествени строителни материали, технологии и да задоволи семейните нужди, които могат да се хармонизират с ежедневния живот на бъдещето. 

Home for Life е изградена от нови продукти, по нови технологии и представя серия от прототипи, коиот се използвта тук заедно за първи път в уникална комбинация. Това е важен аспект на експеримента и отразява двете цели: да се придобие ново знание като се приложат на практика теории и да се придобие и сподели опит чрез иновации.

Резултати, които групата VELUX споделя със строителния секторПо думите на Лоне Файфер, Директор Стратегически проекти в VELUX A/S, “Нашият опит с Home for Life ни дава ясна индикация, че през 2020г. ще можем да строим активни къщи като стандарт. Преминахме през безценния процес на обучение, който ни дава уникални данни и опит за продуктите, решенията и нуждите. Видяхме, че е необходимо време, за да се попълни правилно пъзелът от технология, решения, компоненти, изисквания на потребителя и дизайн. Къщата ни показа колко чувствиетелни са всички елементи към промяна и вариации и колко са многобройните фактори, които да съобразим, преди да постигнем най-добрият резултат.”

Пълния текст с обобщените резултати от експеримента Home for Life на български език можете да изтеглите от тук.Home for Life е една от шестте сгради, построени от Групата VELUX като част от проекта Model Home 2020. Всички те отговарят на правните изисквания, които се очаква да се приемат от ЕС през 2020 година. Водещата сила зад това е визията за така наречената „Активна къща“ - сграда, която комбинира ниска консумация на енергия и добър вътрешен микроклимат с добро взаимодействие с околната среда. За повече информация за резултатите, посетете: www.activehouse.info.