17
октомври
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Студентски екип от Южна Корея спечели 1во място в международното състезание International VELUX Award 2010

Трима победители и осем насърчителни награди бяха обявени днес на специална церемония за награждаване, с която завърши състезанието International VELUX Award в град Ла Рошел, Франция.

Екип от четирима студенти по архитектура в Университета Ханянг, Сеул, Южна Корея спечели първата награда със своя проект “Съзвездие от светлинни полета”. Наградата беше връчена на специална церемония в Ла Рошел, Франция.

Спечелилият проект се фокусира върху големите урбанистични пространства и въпросът за контролиране, а не за умножаване на светлината. Журито намери идеята на проекта за изключително силна, която по интригуващ начин адресира структурни, урбанистични и социални проблеми. Журито оцени и красивата презентация на проекта. 

По думите на Магда Мостафа, председател на журито: „Проектът е всеобхватен и това го изведе на върха като реализируем и стабилен проект, представящ идея, която би могла да се приложи и в други климатични условия. Всичко, показано в проекта, е за експериментиране. Демонстрирано е в серия от снимки и рендове, основани на класическата идея на листа на Мьобиус.”

2ра награда за КитайДжо Ву, китайски студент в Университета по Технологии Делфт в Холнадия, спечели второто място с проекта “Светлинен пейзаж в процепи”, който анализира слънчевата светлина в екстремното вертикално урбанистично пространство на Хонг Конг.

Той дели второто място с Ма Ксин, Уанг Руи и Йанг Менг от Архитектурното училище на Университета Тианджин в Китай. Техният проект „Конденз на вариационни слънчеви влияния” изследва взаимодействието между слънчевата светлина и поведението на хората в урбанистичен контекст.

Освен трите награди, журито присъди и осем насърчителни награди на представители на пет различни държави. Като цяло, в Китай отиват общо шест награди от състезанието през 2010г.Организаторите на състезанието IVA фирма VELUX също са заинтригувани от интересните отговори за светлината на бъдещето. Пер Арнолд Андерсен, от International VELUX Award (IVA), споделя: „Според нас студентите-участници са отговорили изключително добре на темата и са вложили много енергия в своите творения. Проектите са извор на вдъхновение за бъдещото поколение архитекти, които ще оформят дискусията не само за светлината, но и за устойчивото развитие за бъдещето.

Международното състезание International VELUX Award за студенти по архитектура се провежда на всеки 2 години, като следващото е през 2012г. Всички наградени проекти се публикуват в Годишник на Наградата. Всички кандидатствали проекти могат да се разгледат на iva.velux.comПълния текст на прес съобщението за наградите IVA 2010 на български език можете да изтеглите от тук.