София,
07
декември
2016
|
10:01
Europe/Amsterdam

Третото издание на архитектурния конкурс „Животворна светлина 2016 г.“ приключи

Архитектурен конкурс "Животворна светлина" 2016 приключи

Победители в "Животворна светлина" 2016

Имаме удоволствието да обявим печелившите от третото издание на конкурса за архитектурни проекти, демонстриращи възможностите за използването на покривни прозорци в България – "Животворна светлина 2016 г.". Естествената светлина е от първа необходимост за нашето психическо и физическо здраве, а "осигуряването ѝ в домовете ни и в обществените сгради" – нашата мисия. Покривни прозорци VELUX доставят повече дневна светлина, а и свеж въздух, чрез разположението си в покривната равнина и елегантната система за естествена вентилация дори в затворено положение.

За трета поредна година надпреварата беше изключително оспорвана, като участниците се бореха в 2 категории: Фамилна къща и категория Жилищни и обществени сгради, а голямата награда за най-добър цялостен проект се избра измежду всички проекти.

В състава на журито взеха участие специалисти с богат опит в създаването и оценяването на проекти с особено внимание към използването на дневната светлина, а именно арх. Агниешка Шварцевска – архитект във VELUX AS; арх. Анета Славова – асистент към катедра Обществени сгради, УАСГ; управител „Интегра Консулт Проект“; арх. Христо Станкушев – съосновател студио „dontDIY“, лауреати на „Голямата награда“ в конкурса „Животворна светлина“ за 2015 година.

Голямата награда, със 124 точки, спечели EDO design studio с проекта

Компактно еднофамилно жилище“.

Първа награда в категория Фамилни къщи печелят Stephen George International с проекта

“Family House“, получил 117 точки.

Първа награда в категория Жилищни и обществени сгради печели творчески колектив арх. Владимир Попов и арх. Велин Нейчев със 112 точки, с проекта

Голямата Мелница в Балчик“.

С оглед на новаторското предложение за използване на покривни прозорци, беше присъдена и Специална награда – за проекта на доц. д-р арх. Людмила Александрова, проф. д-р арх. Янко Александров и студентите Тугай Янчън и Кристиян Савов „Училища за Африка“ с иновативното решение за осветяване чрез енергиен купол на училища в Африка.

 

За VELUX групата

В продължение на 75 години VELUX Груп създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Извличаме максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Нашата продуктова гама включва покривни прозорци, както и набор от декоративни и слънцезащитни продукти, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни системи за домашна автоматизация. Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Ние оперираме на глобално ниво – с производствени и търговски дружества в повече от 40 държави и около 9500 служители. VELUX Груп е собственост на VKR Холдинг, дружество с ограничена отговорност, изцяло притежавано от семейство, притежаващо дружества с нестопанска цел. През 2016 г. VKR холдингът има общо приходи в размер на 2,4 млрд. Евро, като 155 млн. Евро са дарени за различни благотворителни цели. За повече информация, посетете velux.bg