27
март
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Читалище „Братя Миладинови“ в София

Читалище „Братя Миладинови“ в Княжево е основано през далечната 1917г., а днес е едно от най-изявените в столицата. 

Под покрива му се обучават и изявяват над 300 деца, младежи и възрастни в различни курсове и школи по изобразителни и приложни изкуства, танци, вокални умения, музикални инструменти, бойни изкуства и др. В читалището се провеждат дни на книгата, концерти, спектакли и други мероприятия с обществена значимост.От януари 2015г. читалището може да се похвали с две реновирани зали, помещаващи езиков и информационен център и школа по балет.

Идеята за ремонта дойде още през м. ноември миналата година, когато група доброволци реши да потърси спонсори, за да подпомогне читалището, което срещнало трудности да побере всички желаещи да се включат в инициативите му. От ръководството споделят, че до този момент залите са били неизползваеми и са се намирали в окаяно състояние. Трудно и почти невъзможно било сами да се справят с многобройните течове, повредени стени и мухъл в помещенията, а затварянето на тези зали било в ущърб на нормалното протичане на читалищните дейности. Всичко това довело до нуждата от спешен ремонт и реакцията на будни граждани, които потърсили подкрепа за каузата.

За осигуряването на по-благоприятна и здравословна среда за провеждане на занимания в читалището допринесе и фирма ВЕЛУКС България ЕООД, представител за България на VELUX A/S, световен лидер в производството на покривни прозорци, щори и аксесоари за тях. VELUX прие присърце каузата и се включи в кампанията. Така на читалището бяха осигурени 10 бр. висококачествени покривни прозорци изключително достъпна цена. Четири от прозорците бяха поставени в залата за езиково обучение и шест в залата по балет.Благодарение на покривните прозорци VELUX, сега помещенията са изпълнени с много повече естествена дневна светлина, която, освен, че влияе добре върху настроението, създава и по-приветлива атмосфера в помещенията. От ръководството на читалището отбелязват, че откакто залите са се сдобили с новите прозорци VELUX, се затоплят и поддържат много по-лесно отпреди, поради високата степен на изолация на прозорците, а това от своя страна спестява на читалището от високите сметки за електричество.

Покривните прозорци VELUX позволяват и поддържането на добра вентилация и свеж въздух. Както дневната светлина, така и чистият въздух са от изключителна важност за вътрешния климат на помещенията, като подобряват способността за учене и подсилват концентрацията. Добрата вентилация е важна за освобождаването на влагата от помещенията и като предпазна мярка срещу появата на симптоми на астма и алергии, умора или главоболие. VELUX напомня, че най-уязвима по отношение на чистия въздух е групата на децата, затова препоръчва отделяне на повече внимание по отношение на затворената среда, в която се намират те, независимо дали става въпрос за дома, училището или помещенията за извънкласни дейности.

„Откакто поставихме покривните прозорци VELUX, вече няма и помен от мухъла и лошите миризми в помещенията“ - казва г-жа Биляна Биланска, член на читалищното настоятелство. „Децата са много щастливи и се радват на светлината от тавана. Според нас направихме много добра инвестиция за поколенията.“ – споделя още г-жа Биланска. „Освен, че получихме изключително бърза и адекватна реакция от фирма ВЕЛУКС България, трябва да споменем и че работиха много бързо. Доставката и монтажът се извършиха толкова бързо и лесно, че дори не усетихме кога се случи“ – казва г-жа Биланска.С благодарност към VELUX се обърна и г-жа Албена Халачева, секретар на читалището: „ВЕЛУКС България беше единствената фирма-производител на прозорци, която откликна на молбата ни и ни предложи висококачествени продукти и услуги на достъпни цени, за което сме изключително благодарни“.Г-жа Халачева призова всички граждани, фирми и институции, които имат възможност, да се включат с още такива инициативи за откриване или реновиране на места, където младите хора да развиват своите таланти.