30
октомври
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

VELUX Maison Air et Lumiere

Скатният покрив е ключов фактор за гъвкавост и енергия при изпълнението на наскоро стартираната къща на VELUX - Maison Air et Lumière 

VELUX Maison Air et Lumière бе представена днес по време на церемонията по откриването в Парижката комуна, Verrières Le BuissonНа церемониятаприсъстваха министър на екологията, устойчивото развитие, транспорта и жилищната политика, кметътна Verrières Le Buisson и партньорите по проекта.

 

Уникалната особеност на къщата се базира на интелигентнотоизползване на скатни покриви и добре съчетаната енергийна ефективностПокривът е с разнообразие от интелигентнитерениповишаващи възможността за събиране на реколтатана слънчева светлина и допринасяне активно за енергийните характеристики на къщатаОриентациите и наклоните саизбрани и изчислени за оптимизиране на добива от слънчеви колектори и фотоволтаични плочкиПокривът става една петаактивни фасада, с регулирана вътрешна температура иоптимизирана за допускане на светлина и въздухкакто и сестетични архитектурни чертиТъй като използва енергия от възобновяеми източнициMaison Air et Lumière е енергийно ефективна - произвежда повечеотколкото консумира и CO2неутрална.

 

 

Архитектурното взаимодействие на покрива осигурява максимално количество светлина в къщата от горе чрез комбинация от различни размери покривни прозорци във всяка стая, предоставяща голяма площ на остъкляване.

Различните терени покриви позволяват вътрешността на къщата да бъде подредена в различни части, за да се създадат индивидуални или общи части за обитаване. Маршрутите през и около къщата са внимателно обмислени, за да се погрижат за хората с ограничена подвижност.

Air et Maison et Lumiere се основава на архитектурна концепция на скатни покриви. Модулите могат да се комбинират по желание. Къщата може да бъде адаптирана, за да отговаря на различни географски, климатични, градски и бюджетни ситуации, докато все още отстоява принципите на комфортен живот и на енергийната ефективност. Гледайки само вида и броя на модулите, човек може да си представим, че проектирането на малки или големи къщи, еднофамилни къщи или градски имоти, както и домовете за града или страната на същите принципи. Вътрешните пространства могат да бъдат адаптирани според нуждите, желанията и промени в семейния живот.

"Тази къща е построена с подкрепата на партньорите, които са наясно с предизвикателствата за осигуряване на комфортна среда за живеене в сгради с положителна енергия. Къщата ще бъде приятна среда за живеене - хората искат да живеят в добро качеството на пространство, естествена светлина и местоположението в крайна сметка, най-добрият комплимент, които би оправдал цялата тази технология, е да се направи толкова умен и невидим, че хората да се върнат в допир с основите - въздух и естествена светлина ", казва Michel Langrand, Главен Мениджър на ВЕЛУКС Франция.

Air et Maison et Lumiere сега ще бъде отворена за индустрията в продължение на шест месеца, преди да стане предмет на оценка на заетост в продължение на една година. Резултатите ще бъдат използвани отново от индустрията, в опити да помогнат на влиянието върху положителната енергия за дизайн на сградата.

Air et Maison et Lumiere е крайния експеримент в серия от шест сгради, които съставляват проекта Модел Model Home 2020.